fredag 27. november 2009

Laks på kjøkkenhagens vis

1 laksefilet pr person
sesamfrø
salt

vårløk
naturell yoghurt
fersk chili
soyasaus

2 gulrøtter pr person
1 ss smør
flytende honning
1 kryddermål kajennepepper


Dryss rikelig med sesamfrø på en tallerken og bland i 1/2 ts salt. Rull laksefileetene i blandingen. Stekes i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter. Kan tas ut litt før mens de fortsatt er rosa.

Gulrøttene deles i to på langs og stekes såvidt møre i en panne med smør, tilsett honning og kajennepepper.

Severes med naturris, en skje naturell yoghurt, litt finsnittet vårløk og ruccolasalat. Godt med soyasaus.

Dagens søteste...

Ingers Hages svar på Pavlova:

Pikekyss
Pisket krem
Kesam med vaniljesmak
Pasjonsfrukt
Bringebær
Sånne gule små frukter med skallet brettet som papir rundt...

Fordeles lagvis i porsjonsskåler. Det gjør ingenting om noen av marengsene er knust.

... de små fruktene heter Physalis - sier Marie

lørdag 21. november 2009


Svenska köttbullar med potatismos

Svenske lunsjvaner er ganske annerledes enn de norske med brødmat og matpakke.
De fleste svenske arbeidstakere har en times lunsj midt på dagen og da spiser man varm lunsj.
Detsamme gjør barna på skolen og i barnehagen. Hver mandag er avisene fulle av ukens lunsjmenyer og prisene ligger rundt kr 45 - 65 inkl. lunsj, brød, drikke og kaffe.

Klassiske lunsjbarer har ofte faste retter de ulike dagene; torsdag er ertsuppe og pannekaker, tirsdag er fisk, fredag pytt i panne og mandag er ofte "kjöttbull-dagen". Således var det helt feil å servere svenske kjöttbuller på en fredag!!!

Oppskriften er bereget for 4 personer

Kjøttbullar

600 gr medisterdeig ( helst skal det være svensk fläskfärs)
2 dl melk
1 dl "skorpmjöl" /strøbrød/griljermel
ca 1/2 tsk muskattnøtt pulver
1 egg
1 tsk sukker
salt, hvitpepper

La strøbrød svelle i melken og rør deretter alt sammen til en deig. Trill små kjøttboller og stek disse i ca 10 minutter.

Potatismos

800 gr mandelpoteter
melk
1 tsk sukker
salt, hvitpepper

Heges indisk-svenske lunsj kommer her....



fredag 13. november 2009

Ostekake med sitron og jordbær


60 g søte kjeks, finknus
30 g smør, smeltet
300 g ricotta
2 ss strøsukker
2 x 130 g beger ferskost med vanilje
2 x 130 g beger lett ferskost tilsatt sitron
2 ts finrevet sitronskall
2 ss sitronjuice
1 ss gelatin
2 eggehviter
250 g jordbær, skåret i to

FORBEREDELSER
25 minutter + avkjøling over natten

1.
Smør bunnen og sidene av en 20 cm springform lett med olje, og dekk med plastfolie. Rør sammen kjeks og smør i en bolle, og klem det ned i bunnen av formen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager fyllet.

2.
Bland ricotta og sukker i en kjøkkenmaskin, og kjør til det blir glatt. Tilsett ferskost, sitronskall og sitronjuice, og bland godt.

3.
Ha 1/2 dl vann i en liten bolle. Dryss gelatinpulveret i et jevnt lag i vannet, og la det stå til det blir svampaktig. Kok opp en liten gryte med vann. Ta gryten av varmen og sett gelatinbollen i gryten. Vannet skal stå halvveis opp på sidene av bollen. Rør i gelatinet til væsken blir klar og alt pulveret er oppløst. Avkjøl raskt.

4.
Rør gelatinblandingen sammen med ricotta-blandingen, og ha det i en stor bolle.

5.
Pisk eggehvittene stive, og vend dem inn i ricotta-blandingen. Fordel røren i formen, og sett den i kjøleskapet i flere timer, eller over natten. Kaken er ferdig når den har satt seg. Ta kaken forsiktig ut av formen ved å fjerne sidene og bruke plastfolien som hjelp. Pynt med halve jordbær.

Lykke til!

Oppskriften er hentet fra boka Lavkarbo fra Spektrum forlag

Penne med kylling og sopp


30 g smør
1 ss olivenolje
1 løk i skiver
1 fedd hvitløk, knust
60 g prosciutto*, hakket
250 g kyllinglårfileter, renskåret og skivet
125 g sopp, skivet
1 tomat, flådd, skåret i to og skivet
1 ss tomatpasta
1 1/4 dl hvitvin
2 1/2 dl fløte
500 g penne
2 ss revet parmesan, til servering

* Prosciutto is the Italian word for “ham,” although most consumers outside of Italy associate prosciutto with a specific type of cure for ham. To make prosciutto, ham is salted and then air dried for a period of up to two years. After curing, prosciuttois sliced into paper thin pieces which are usually slightly transparent. It is typically eaten uncooked, on charcuterie plates, wrapped around fruit and vegetables, or in salads. In some cases, prosciutto may be lightly cooked, as is the case when it is tossed with pasta.

FORBEREDELSER 15 min
KOKE/STEKETID 25 min
TIL 4 personer

1.
Varm smør og olje i en stor stekepanne. Tilsett løk og hvitløk, og stek under omrøring over svak varme til løken er myk. Tilsett prosciutto, og stek til den er sprø.

2.
Tilsett kylling, og stek over middels varme i 3 minutter. Rør inn sopp, og stek i ytterligere 2 minutter. Rør inn tomater og tomatpasta. Tilsett vin, og kok opp. Skru ned varmen, og la det surre til det har kokt inn til det halve.

3.
Rør inn fløte, salt og pepper. Kok opp. Skru ned varmen, og la det surre til sausen begynner å tykne. Kok i mellomtiden pastaen al dente i en stor gryte med fosskokende, salt vann. La pastaen renne av, ha den tilbake i gryten. Tilsett sausen, og rør sammen. Server straks, drysset med parmesan.

Et godt råd:
Hvis du ønsker det, kan du bruke kvernet kyllingkjøtt i stedet for skivet kyllingfilet i denne oppskriften.

Takk til dagens kokk, Kim-René Gjeldsvik-Grindheim
Oppskriften er hentet fra boka Lavkarbo fra Spektrum forlag

torsdag 12. november 2009

Moster Ediths gifflar

Moster Edith bodde i Ystad i Sverige var tante til Maries mamma Gertie. Moster Edith hadde allerede på -60 tallet innebygd stekeovn i brysthøyde i veggen! Moster Edith var en fabelaktig kokke, men alle hennes oppskrifter var hemmelige. Hennes filosofi var at det var bedre at hun bakte kaker og laget middag for andre, for da ble resultatet som hun ønsket! Med dette i bakhodet kan dere skjønne at det er er ære å ha fått utdelt flere av hennes oppsrkifter bla giffler og svenske pepperkaker! Ta godt vare på arven etter Moster Edith!

50 gr gjær
100 gr margarin som smeltes
1 dl sukker
6 dl melk
1 egg
Hvetemel som tilpasses mengden melk ( deigen skal være smidig og glatt)

La deigen heve i ca 45 minutter

Lag en blanding av ca. 1/2 pose med finmalte mandler, margarin og ca 1 dl sukker-
Ikke for mye margarin, tilpass mengden etter mandlene. La blandingen stå i kjøleskapet mens deigen hever seg.

Del deigen i 3 deler. Hver del kjevles ut til en rund bunn og deles opp i 12 trekanter. Bruk et pizzahjul.

Legg en klikk med mandelrøren på det bredeste i hver trekant og rull som en giffel. Pass på at skjøtener i bunn.

Heves i ca 30 minutter.

Pensles med egg og strø på hakkede mandler.

Stekes i 225 grader i ca 10 minutter eller til gifflene er gyldenbrune.

fredag 6. november 2009

Banana Sun


4 glass

4 dl melk
4 dl jorbæryoughurt
4 dl knust is
4 dl ananas i biter
4 bananer
2 ts honninger

30 vårruller


– 1 pakke med dypfryst vårrulldeig. Str medium (40 deigblad)
– 3 pakker ferske bønnespirer
– Spisskål
– Bladpersille
– 2-3 pakker Prior Salatkylling
– 1 stor løk
– Soyaolje

Bladdeigen skal tine i ca 1 time og legges i et fuktet håndkle
Kål, løk og persille skal skjæres i tynne strimler

Brun først løken i 4 ss soyaolje.
Deretter stekes kyllingen lett.
Til slutt legges kål, bønnespirer og persille i panna.
Dryss over 2 ss buljongpulver og stek ved medium varme i 2-5 minutter.
Det hele kan eventuelt smakes til med buljongpulver og malt hvit pepper.

Blandingen settes til kjøling i ca. 1 time.

Til hver vårrull brukes 1-2 ss med fyll. Rullen limes igjen med en blanding av hvetemel og vann.

Vårrullene kan stå i kjøleskapet over natten.

Når rullene skal stekes gjøres det i en stekepanne ca halvfull med soyaolje. Man kan også bruke en vok. Oljen skal være varm og rullene skal stekes ca 1,5 min på hver side (skal bli sprø og brun). Når de er ferdig stekt legges de på kjøkkenpapir for å tørke litt før de serveres.

Vårullene kan serveres med en mild chilisaus.

mandag 2. november 2009


Ovnsbakt laks

1 lakse- eller ørretfilet
Salt, pepper, eventuelt krydderblanding for fisk
Sitronsaft
Dill eller andre urter

Forvarme ovnen til 170-180 grader
Legge fiskefilet i aluminiumsfolie. Ha sitronsaft over, salt og krydder.
Bake i ovnen i ca 30-40 minutter, avhengig av størrelsen på filet. Det er lurt å sjekke fisken etter en halvtime.
Drysse dill eller andre urter over fiskefilet til slutt.

Salat

Isbergsalt
Ruccula salat
Avokado
Rødløk
Egg
Sitronsaft

Skjære isbergsalaten, løken i strimler, egg og avokado i båter. Blande alt dette og ruccola i en salatbolle. Ha sitronsaft over avokadobåtene for at de skal holde fargen. Fint med urtedressing til eller halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje eller vann.

Minas pastasalat


Pastasalat og ferske rundstykker! En travel dag i Ingers Hage krever enkel og god mat!